YP met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk op de juiste plek

YP met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk op de juiste plek

Op 17 mei deed Voorall mee aan een masterclass voor de Haagse regio van ‘Stichting Studeren & Werken Op Maat’ (SWOM). 25 jongeren met een arbeidsbeperking hoorden hoe de stichting hen naar en in werk kan begeleiden en hoe zij zichzelf (online) kunnen presenteren. In kleine groepen wisselden zij vervolgens ervaringen en tips uit. Na een uitleg over de werkwijze van de stichting, konden zij tot slot direct een afspraak maken voor een intakegesprek bij SWOM.

Bart de Bart richtte SWOM in 2012 op, gedreven door zijn eigen ervaring als ‘Young Professional’ met een arbeidsbeperking. Zijn doel: zoveel mogelijk hoger opgeleide en getalenteerde mensen met een fysieke en/of psychische beperking helpen hun plek te vinden in de reguliere arbeidsmarkt. SWOM hanteert daarbij een zakelijke en activerende benadering. En met succes: vorig jaar begeleidde de stichting 121 Young Professionals duurzaam naar werk. Dit jaar werkt SWOM aan 200 langdurige plaatsingen.

De aanpak van de stichting richt zich op het optimaal in kaart brengen van de talenten, wensen en faciliteringsbehoefte van een kandidaat. Naast dit profiel stelt SWOM samen met de Young Professional een individueel begeleidingsplan op. Dit ‘totaalpakket’ biedt de stichting vervolgens aan bij een werkgever met een geschikte vacature. Deze aanpak verlaagt de drempel voor een werkgever om een kandidaat uit te nodigen op gesprek aanzienlijk. 

Bart de Bart illustreert dit aan de hand van een voorbeeld van iemand met een persoonlijkheidsstoornis: “Deze stoornis maakt zijn gedrag onvoorspelbaar. Wij benoemen dit én ontzorgen de werkgever daarbij direct van mogelijke problemen die dit op de werkplek oplevert. Dat maakt dat waar een werkgever normaal gesproken zou terugdeinzen, de kandidaat nu toch op gesprek kan komen.” SWOM helpt hun Young Professionals deze gesprekken voor te bereiden en de medewerker die dit doet, gaat ook mee op gesprek. “Niet om het woord te voeren namens de kandidaat, maar om eventuele vragen van de werkgever ter plekke te kunnen beantwoorden,” aldus een medewerker van SWOM. 

Ook Young Professionals ervaren dit als prettig: “Ik heb gewoon iemand nodig die naast me zit tijdens sollicitaties en vertelt wat de voordelen zijn van mij in dienst nemen,” aldus een van hen. Bij een succesvolle match kan SWOM werkgevers ook helpen aanspraak te maken op bepaalde regelingen. Voor de Young Professional kan de stichting zaken met het UWV afstemmen. Vervolgens ontvangt hij of zij gedurende minimaal een half jaar begeleiding van SWOM op basis van zijn of haar eerder opgestelde plan op maat. Deze begeleiding richt zich niet alleen op de Young Professional, maar ook op zijn werkgever en directe collega’s. 

SWOM plaatst kandidaten bij gerenommeerde nationaal en internationaal opererende bedrijven, maar ook bij de overheid. Zo startte er vorig jaar met succes een trainee-klasje bij het Ministerie voor Binnenlandse Zaken, speciaal voor Young Professionals vanuit een Wajong-uitkering. “Deze mensen functioneren op hoog niveau, maar het competitie-element is uit het klasje gehaald en het aantal uren dat zij werken ligt lager,” aldus Bart de Bart. 

SWOM is ook in gesprek met gemeente Den Haag om als werkgever een plek te bieden aan deze Young Professionals. Bart de Bart is ervan overtuigd dat hij met zijn stichting “de menselijke maat” terugbrengt, juist binnen grote publieke en private organisaties. En dat de ongekende talenten van ‘zijn’ kandidaten met de juiste begeleiding en op de juiste plek een enorme verrijking voor deze organisaties betekenen. 

Auteur: Lisa Koolhoven in opdracht van VoorallAdviesdesk Hybride Werken

Hybride werken - iets wat nu de standaard is geworden, maar waar nog niet iedereen een weg in heeft gevonden. Speciaal voor Young Professionals en werkgevers hebben we de Adviesdesk Hybride Werken opgezet.

 

Doe kennis op, stel een vraag of meld je gratis aan voor een workshop.

 

Ga naar Adviesdesk Hybride Werken

Dit zijn de aangesloten werkgevers van SWOM

Zij maken ons werk mogelijk. Bekijk de complete lijst met onze partners.

Studeren & Werken op Maat

Volg jij SWOM al op Social media?

Stichting Studeren & Werken Op Maat

Lange Voorhout 58
2514 EG Den Haag

Infodesk: 070-204 2299
Whatsapp 06-83552590
info@studerenenwerkenopmaat.org 
Werkgeversdesk: 070-219 0140
secretariaat@studerenenwerkenopmaat.org 

Privacy Statement

Lees hier de privacy regels waar we ons aan conformeren.

Klachtregelement SWOM

Lees hier het klachtregelement waar we ons aan conformeren.

Partners

Zij maken ons werk mogelijk. Bekijk de complete lijst met onze partners.

Partners

ANBI

Stichting Studeren & Werken op Maat is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

ANBI

Sponsor van onze kantoorruimte

"Met heel veel plezier heeft Geste Groep mogen meewerken om voor Stichting Studeren & Werken Op Maat een prachtig kantoor 'op maat' te ontwikkelen. Wij zijn trots dat de goede onderlinge samenwerking heeft geleid tot het mogen verwelkomen van Stichting Studeren & Werken Op Maat per 1 maart 2019 op het Lange Voorhout".

Geste Group